Kjøkkenet kalles husets hjerte med god grunn. Vi bruker mye tid på kjøkkenet og trenger godt lys til alle døgnets tider. Samtidig, ønsker flere av oss stemningslys til hyggelige middager. På et kjøkken er det derfor nyttig å tenke lag på lag. Ta hensyn til dagslyset og planløsningen når du belyser kjøkkenet.

Generell belysning

Generell belysning kan vi kalle lag 1. Begynn med god generell belysning i form av takspotter eller gode taklamper som gir godt lys. Tenk mengde etter størrelsen på rommet og spre lyset jevnt utover. Velg gjerne dekorative lamper, men tenk da på å bruke en god pære. På et kjøkken er det greit å tenke mye lys, men lag på lag for å kunne dempe og justere etter behov. Vi anbefaler å installere dimmer.

Funksjonslys

Funksjonslys er mer direkte rettet lys og hovedsakelig lys til arbeidssoner. Det skal være et tillegg for å forbedre funksjonene i rommet og skal ikke være den eneste lyskilden. Dette er lysets lag 2. På et kjøkken har vi to typiske arbeidssoner; kjøkkenbenk og/eller kjøkkenøy. Hos noen kan vi også legge til spisebordet som en arbeidssone.

Kjøkkenbenk

Den vanligste løsningen for å belyse kjøkkenbenken er å ha spotter, armatur eller LED-list under overskapene som lyser ned på benken. Har du derimot ikke overskap, så finnes det flere flotte og praktiske løsninger.

Det har blitt mer og mer populært å henge flere, mindre takpendler på rekke, eller å bruke vegglamper, som funksjonslys over kjøkkenbenken. Denne løsningen gjør at lampene blir en del av innredningen og valget av lamper blir viktige for å fullføre stilen. Vil du gå for denne løsningen så er det anbefalt å ha 70-80 cm opp til lampene, uavhengig om du velger pendler eller vegglamper. Dersom du har hyller eller frittstående benkeplate er klypelamper også en god løsning. Pass på å ikke plassere lamper rett ved vasken.

Uansett hva du velger som løsning, så er det viktig at lampene er direkte rettet ned mot arbeidsflaten. De bør ha en slags skjerm som fører lyset konsentrert ned, for eksempel Dublin, Kevin, LitaEkelund.

Lekker plassering av vegglamper på kjøkken. Bilde lånt fra Pinterest.

Vegglamper på kjøkken

Kjøkkenøy

Lampen over kjøkkenøya kan gjerne være et blikkfang i rommet, så her er det bare å kjøre på! Det viktigste å tenke på er – igjen – retningen på lyset og at man velger en lampe som passer i størrelse i forhold til øya. Her gjelder også anbefalingen om å ha 70-80 cm avstand fra flaten og opp til lampen.

Er øya stor bør du vurdere flere pendler. Tenk på å plassere pendlene med 50-80 cm mellomrom, avhengig av størrelsen på pendler og øy.

Eksempler på stilige og praktiske pendler over en kjøkkenøy; RandersKom & Akka

Spisebord

Spisebordet er både et område der det kan være behov for funksjonslys og en plass for stemningslys. Dersom spisebordet brukes mye til for eksempel hjemmekontor eller lekser, så er det viktig å tenke litt likt som med en kjøkkenøy. Velg en dekorativ lampe med direkte rettet lys, som Maserlo oval. Installer gjerne dimmer, så du enkelt kan justere lysstyrken etter behov og ønsket stemning.

Stemningslys

Stemningslys er ikke nødvendig lys, men skaper personlighet til rommet. Det kan også kalles dekorbelysning og er det siste laget å tenke på. Her er det bare kreativiteten som setter stopper, men ikke la det overkjøre resten av belysningen.

Liker du en moderne stil, så er det effektfullt å lyssette skap på oversiden og sette lys i sokkelen. LED-strips plasserer du hvor du vil, er enkle å montere og gir godt lys. Bruk gjerne LED-strips på kjøkken med lite naturlig lys og store overskap, som fort blir mørke. Lys opp mørke hyller, hjørner og kanter for en luftig romfølelse og et dekorativt kjøkken.

Med SMART LIGHT LED strips 5m kan du i tillegg styre lysstyrken, fargetemperaturen og farge – enkelt fra din telefon.

Stilig stemningsbelysning (og funksjonslys) skapt med LED-strips. Bilde lånt fra Pinterest.

Belys hyllene på kjøkkenet for å skape dynamikk i rommet. Hva med å plassere en bordlampe på hyllen?

Eller har du mørke glasskap? Bruk garderobelys til å lyssette i skapene innvendig.

 

Bildet under visualiserer godt plassering av de ulike lagene med lys og oppsummerer godt hvordan man best lyssetter et kjøkken. Det gule viser til den generelle belysningen, oransje viser til funksjonsbelysningen og den blålilla viser til stemningsbelysning.

Bilde lånt fra Pinterest.

Ikke glem å velge passende lyspærer! Lyspærer er avgjørende for å oppnå ønsket lys på kjøkkenet. Tenk på disse punktene når du velger pærer:

  • Pærer med høyere grad av lumen er sterkere og sikrer godt lys.
  • Fargetemperatur på lyspærene. Varmhvit farge med 2700-3000K (Kelvin) er en fin tone til kjøkkenet og oppleves nøytral.
  • Velg 3-klikks dimbare pærer dersom du ikke har mulighet til å installere dimmer. Med disse pærene regulerer du enkelt lysstyrken med bryteren.
  • Du kan også velge smarte pærer for å få muligheten til å endre stemningen, uten installasjon av dimmer. Se vår SmartLight-serie der du kan justere farge, lystemperatur og styrke enkelt fra din telefon.

Pass på at lyskildene ikke blender. Det gjelder alle kategorier.

 

Vi hjelper deg gjerne! Ta kontakt med oss digitalt eller besøk oss i butikkene.