På soverommet trenger vi lys etter ulike behov. Det er i all hovedsak mørkt når vi sover, men også et rom der vi leser bok og skifter klær. Begynn med å kartlegge hva du gjør på soverommet og tenk belysning sammen med innredningen.

Generell belysning

Den første faktoren du må ta hensyn til er størrelsen på soverommet og det generelle lyset. Mindre soverom trenger lite generell belysning, mens et stort eller et mørkt soverom trenger mye. Velg lamper og pærer med god lysspredning, slik at lyset brer seg godt utover rommet. Et godt opplyst rom virker mer romslig. Installer dimmer for å justere lysnivået etter behov.

For å skape lun og koselig stemning er takpendler i myke materialer eller myke former å anbefale. Opalfarget glass gir et bløtt og behagelig lys som sprer seg jevnt i rommet.

Eksempler på taklamper i myke materialer; Mamsell takpendel & Madame takplafond

 
Funksjonslys 

Leselys

Et våre beste tips er å unngå å plassere en vegghengt leselampe rett ovenfor sengegavlen. Plasser leselyset ved siden av sengen, rundt en armlengdes avstand fra puten og i hodehøyde fra sittestillingen i sengen. Da blir lampen lett å nå og man unngår å blende sidemannen. Samtidig, får man vinklet lyset nedover.

Bruk gjerne en leselampe med dimmer og fleksibel arm for å enkelt justere lysretningen og styrken, som for eksempel Sandnes vegglampe.

Klesskap

Området rundt klesskapet bør være best belyst i hele rommet. Bruk flere og gode lyskilder som både retter seg mot og inn i klesskapet. En stilig spotskinne og garderobelys gjør susen! Artic 5-lys takspot gir deg nok lys til oppgaven.

Speil

Målet er å belyse så jevnt som mulig rundt et speil for å unngå skygger på seg selv. Man kan ha et par vegglamper som gir sterkt, jevnt og mykt lys plassert på hver sin side av speilet, eller en LED-strips montert rundt speilrammen. Alle spotlights eller downlights bør vendes vekk fra speilet for å unngå blending og refleksjon.

Et eksempel på plassering av leselyset. Bilde lånt fra Pinterest

Stemningslys

Stemningslys er ikke nødvendige lys, men dekorative lyskilder som er viktige for helheten. Det er disse lampene som skaper stemningen i rommet og de bidrar til myke overganger med resten av lyset. Det kan være en dekorativ bordlampe på en skjenk eller en liten lampe på en hylle. Igjen, bør lyskildene plasseres lavt eller i øyehøyde slik at man unngår blending. Dersom du har flere slike lamper, så sørg for å plassere de på hver sin side av rommet for å skape balanse.

Ønsker man å være litt ekstra kreativ på soverommet, bør man ta en titt på bruken av punktlys – retningsbestemt lys. Klassiske lyskilder her er spotlights, downlights eller uplights. Med slike lyspunkter kan man skape karakter og gi dynamikk til et rom ved å eksempelvis rette downlights eller spotlights mot gardiner.

Eksempel på bruk av punktlys mot gardiner. Bilde lånt fra Pinterest

Lyspærer

Lyspærer er en svært viktig faktor for å oppnå ønsket stemning på soverommet. Tenk på følgende når du velger pærer:

  • Fargetemperatur på lyspærene. Varmhvit farge (2700-3000K) er en fin tone på soverommet.
  • Vurder fargede pærer for mulighet til å endre stemningen. Se vår SmartLight-serie der du kan justere farge, lystemperatur og styrke enkelt fra din telefon.
  • Velg 3-steps dimbare pærer dersom du ikke har mulighet til å installere dimmer. Med disse pærene regulerer du enkelt lysstyrken med bryteren på lampen.
  • Velg lavere grad av lumen (lysstyrke) for mindre sterkt lys, dersom du ikke har mulighet til å dimme.
  • Pærer med matt eller opalfarget glass gir et mykere lys.

 

Ikke nøl med å ta kontakt for hjelp til å lyssette soverommet – eller andre rom!